This blog is made for Online Journalism (JJS3313) subject under Sir Mohd Khalil Sreedaran Abdullah. Your support is highly appreciated. Thank you and happy reading!

Udon place For You in KL

Kecintaan kami terhadap makanan Jepun tidak terhad; lima tempat udon terbaik di sekitar KL ini adalah bukti kesetiaan kami terhadap masakannya.

Malangnya, tidak seperti ramen, udon tidak begitu memuja di jalanan kita. Hanya ada segelintir tempat yang benar-benar pakar di udon, terutama di sekitar KL. Lebih sukar lagi jika anda mencari restoran Jepun yang berpusat pada soba tetapi syukurlah, perkara yang sama tidak dapat dinyatakan mengenai udon.

Mie tepung gandum pekat ini sering disajikan panas tetapi anda juga boleh menyejuknya jika anda mahu. Apa yang membuat udon menjadi makanan yang terlalu rendah adalah kerana kesederhanaannya. Biasanya hanya mi dan kaldu, yang ada dua jenis. Kaldu berbeza dari kawasan ke wilayah dengan Jepun Timur menggunakan kaldu berasaskan kicap gelap (koikuchi shōyu) dan Jepun Barat menggunakan kaldu berasaskan kicap ringan (usukuchi shōyu) sebagai gantinya.

Pastikan anda menelusuri senarai kami di bawah untuk melihat kelima-lima tempat yang menyediakan ramen terbaik di KL.


1. Sanuki Udon

Taman Desa adalah rumah bagi banyak restoran dan restoran Jepun dengan salah satu nama yang lebih terkenal ialah Sanuki Udon, memberi makan penduduk Taman Desa selama lebih dari satu dekad sejak dilancarkan pada tahun 2009. Namanya berasal langsung dari asal hidangan. Pemiliknya, Seiji Fujimoto juga bertanggungjawab untuk pelbagai restoran lain di sekitar kawasan itu, seperti Taisyu Yakiniku. Cubalah House Special restoran dengan Telur Udon dan juga Kakiage Udon.

(Kredit gambar: @kyliefoodtravel)


2. Kodawari Menya Udon & Tempura

Sekiranya anda pernah berada di Mont Kiara atau Hartamas, pastikan untuk melihat Kodawari Menya Udon & Tempura, yang terletak dalam 1 Mont Kiara. Jenama ini berasal dari wilayah Sanuki, Kagawa, Jepun. Udon dan dashi mereka dibawa terus dari Jepun juga, memastikan anda mendapat yang terbaik dari apa yang ditawarkannya. Ini menawarkan udon dalam versi sup dan kering serta tempura renyah dan renyah.

(Kredit gambar: Kodawari Menya Udon & Tempura)



3. Restoran Udon-ya San

Restoran Jepun yang rendah hati di Pandan Indah ini mungkin tidak kelihatan banyak, tetapi menyajikan beberapa mangkuk udon yang lazat dengan harga yang sangat berpatutan. Semua mi buatan tangan dibuat dengan menu yang sangat pelbagai mengenai apa yang boleh anda gunakan. Ia juga mempunyai hidangan nasi seperti oyakodon dan tonkatsu don untuk beberapa nama.




4. Menya Ichiyutei 麵 屋 一 優 亭

Menya Ichuyutei di Lot 10 menyajikan sesuatu yang sama sekali berbeza dengan udon Sanuki biasa. Sebagai gantinya, ia memperlihatkan keasliannya melalui mi udon Fukuoka Hakata. Biasanya dimakan dengan semangkuk kari Jepun dan sup untuk melengkapkan makanan yang enak. Mie udon Hakata buatan tangan segar setiap hari oleh tukang mahir. Untuk merasakan keaslian yang sebenar, cubalah udon kari berkrim khasnya.






5. Hanamaru Udon

Sampai di Jepun, Hanamaru Udon hanya satu setengah dari YH Malaysia dengan yang lain adalah Yoshinoya. Hanamaru menggunakan udon asli yang diterbangkan langsung dari Jepun, yang menyediakan makanan yang sihat dan seimbang. Udon daging lembu dan udon kari adalah beberapa kegemaran yang mesti anda nantikan.


Comments

Popular posts from this blog

CANNY ONG

The Story of Janet Cooke

Petua Membuka Semula Pejabat Anda dengan Selamat