Udon place For You in KL
Kecintaan kami terhadap makanan Jepun tidak terhad; lima tempat udon terbaik di sekitar KL ini adalah bukti kesetiaan kami terhadap masakannya.
Malangnya, tidak seperti ramen, udon tidak begitu memuja di jalanan kita. Hanya ada segelintir tempat yang benar-benar pakar di udon, terutama di sekitar KL. Lebih sukar lagi jika anda mencari restoran Jepun yang berpusat pada soba tetapi syukurlah, perkara yang sama tidak dapat dinyatakan mengenai udon.
Mie tepung gandum pekat ini sering disajikan panas tetapi anda juga boleh menyejuknya jika anda mahu. Apa yang membuat udon menjadi makanan yang terlalu rendah adalah kerana kesederhanaannya. Biasanya hanya mi dan kaldu, yang ada dua jenis. Kaldu berbeza dari kawasan ke wilayah dengan Jepun Timur menggunakan kaldu berasaskan kicap gelap (koikuchi shōyu) dan Jepun Barat menggunakan kaldu berasaskan kicap ringan (usukuchi shōyu) sebagai gantinya.
Pastikan anda menelusuri senarai kami di bawah untuk melihat kelima-lima tempat yang menyediakan ramen terbaik di KL.
(Kredit gambar: @kyliefoodtravel)
(Kredit gambar: Kodawari Menya Udon & Tempura)
Malangnya, tidak seperti ramen, udon tidak begitu memuja di jalanan kita. Hanya ada segelintir tempat yang benar-benar pakar di udon, terutama di sekitar KL. Lebih sukar lagi jika anda mencari restoran Jepun yang berpusat pada soba tetapi syukurlah, perkara yang sama tidak dapat dinyatakan mengenai udon.
Mie tepung gandum pekat ini sering disajikan panas tetapi anda juga boleh menyejuknya jika anda mahu. Apa yang membuat udon menjadi makanan yang terlalu rendah adalah kerana kesederhanaannya. Biasanya hanya mi dan kaldu, yang ada dua jenis. Kaldu berbeza dari kawasan ke wilayah dengan Jepun Timur menggunakan kaldu berasaskan kicap gelap (koikuchi shōyu) dan Jepun Barat menggunakan kaldu berasaskan kicap ringan (usukuchi shōyu) sebagai gantinya.
Pastikan anda menelusuri senarai kami di bawah untuk melihat kelima-lima tempat yang menyediakan ramen terbaik di KL.
1. Sanuki Udon
Taman Desa adalah rumah bagi banyak restoran dan restoran Jepun dengan salah satu nama yang lebih terkenal ialah Sanuki Udon, memberi makan penduduk Taman Desa selama lebih dari satu dekad sejak dilancarkan pada tahun 2009. Namanya berasal langsung dari asal hidangan. Pemiliknya, Seiji Fujimoto juga bertanggungjawab untuk pelbagai restoran lain di sekitar kawasan itu, seperti Taisyu Yakiniku. Cubalah House Special restoran dengan Telur Udon dan juga Kakiage Udon.(Kredit gambar: @kyliefoodtravel)
2. Kodawari Menya Udon & Tempura
Sekiranya anda pernah berada di Mont Kiara atau Hartamas, pastikan untuk melihat Kodawari Menya Udon & Tempura, yang terletak dalam 1 Mont Kiara. Jenama ini berasal dari wilayah Sanuki, Kagawa, Jepun. Udon dan dashi mereka dibawa terus dari Jepun juga, memastikan anda mendapat yang terbaik dari apa yang ditawarkannya. Ini menawarkan udon dalam versi sup dan kering serta tempura renyah dan renyah.(Kredit gambar: Kodawari Menya Udon & Tempura)
Comments
Post a Comment